معروف ترین جاذبه های گردشگری آگرا
شهر آگرا به دلیل وجود تاج محل یکی از پرطرفدار ترین شهرهای توریستی دنیاست. جاذبه های مهم و دیدنی آگرا مظهر معماری بینظیر مغول و تاریخ غنی آنها است. بازدید از آگرا در تور هند اکثرا در قالب یک سفر یک روزه صورت می گیرد.
جاذبه های گردشگری آگرا برای عکاسی، نشستن و تفکر و حتی قدم زدن و لذت بردن از فضاهایی که پیرامونتان وجود دارند، فوق العاده هستند. آژانس راه و رسم سفر در این مقاله قصد دارد تا به معرفی جاذبه های گردشگری آگرا بپردازد، در ادامه با ما همراه باشید.
تاج محل (Taj Mahal)
تاج محل از معروف ترین بناهای تاریخی هند و یکی از عجایب هفتگانه ی جهان است که به عنوان نماد عشق شاه جهان به همسرش شناخته شده است. ساختار معماری این بنا الهام گرفته از معماری ایرانی و مغول است و از مرمر سفید ساخته شده است. تاج محل از افتخارات مردم این سرزمین است و به عنوان میراث جهانی یونسکو اعلام شده است.
تاج محل بنایی مُجَلَّل و رمز عشق ابدی که 3 قرن و نیم از قدمت آن میگذرد. تاج محل آرامگاه «ارجمند بانو بیگم» ملقب به ممتازمحل همسر محبوب «شاهجهان» پنجمین پادشاه گورکانی یا مغولی هند بود . گنبد تاج محل چون نگین میدرخشدو به ارزش تاریخی این بنای هنری می افزاید
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی تاج محل اینجا کلیک کنید.
قلعه سرخ آگرا (Red Castle)
قلعه آگرا به نام قلعه سرخ در هندوستان نیز نام برده می شود که در قرن 16 میلادی در دوران حکومت گورکانیان، مغول هند، احداث شده است. در این قلعه تعداد بسیاری از کاخ و مسجد وجود دارد که مسجد مطیع از زیباترین آنها می باشد. قلعه سره آگرا از سنگ های سرخ رنگ ساخته شده است که به همین خاطر به قلعه سرخ مشهور شده است.
طول دیوارهای این قلعه به طول 2.5 کیلومتر می باشد و در سال 1983 در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. طبق گفته عده ای از مورخان پس از این که جلالالدین محمد اکبر که از شاهان بزرگ سلسله گورکانی بود هنگامی که پایتخت حکومتی خود را از دهلی به شهر آگرا انتقال داد، این قلعه را از مهمترین ارکان حکومتی او به حساب می آمد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی قلعه سرخ اینجا کلیک کنید.
مسجد جامع (Jama Mosque)
مسجد جامع جزو قدیمی ترین و مهمترین مساجدی است که در شهر آگرا وجود دارد. این مسجد در سال 1648 به فرمان امپراطور مغول به نام شاه جهان، به افتخار دخترش به نام جهان آرا بیگ ساخته شد. اسم مسجد جامع به دلیل جماعتی که برای نماز جمعه دور هم می آمدند گذاشته شده و بزرگ ترین محلی است که برای اقامه نماز جمعه در شهر آگرا وجود دارد.
در ساخت این مسجد از سنگ های قرمز استفاده شده و با سنگ مرمر تزئین شده است. مسجد جامع کنار قلعه آگرا قرار دارد و در زمان های قدیم این دو بنا به هم وصل بوده اند که با گذشت سالها با احداث راه آهن، از هم جدا شدند.
مسجد جامع آگرا در مرکز یک بازار سنتی واقع شده است که مردم بعد از خرید کردن برای برپایی نماز وارد آن می شوند. گردشگران و مسافران تور هند در تمام ایام هفته هر زمانی که بخواهند می توانند وارد این مسجد شوند اما باید توجه داشته باشند که از قوانین خاص آن پیروی کنند و پوشش اسلامی را رعایت کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی مسجد جامع اینجا کلیک کنید.
مسجد مطیع (Moti Masjid)
یکی از مساجد مقدس شهر آگرا مسجدی به نام مسجد مطیع می باشد که در داخل قلعه آگرا قرار دارد. البته این مسجد را با مسجد مطیعی که در قلعه سرخ دهلی قرار دارد اشتباه نگیرید. مطیع در زبان هندی به معنای مروارید می باشد که می توان تناسب این نام و رنگ مسجد را به وضوح احساس کرد.
این مسجد زیبا با سنگ های مرواریدی سفید رنگ به دستور جان شاه، از امپراطورهای بزرگ مغول هند، ساخته شده است. ساخت مسجد از سال 1648 تا سال 1654 به طول انجامیده است. در این دوره به دستور شاه جهان بنا های با ارزش زیادی ساخته شده است که بعد ها به جاذبه های گردشگری شهر آگرا تبدیل شده اند. یکی دیگر از این بنا های ارزشمند مسجد جامع آگرا می باشد که در فاصله کلی از قلعه آگرا قرار دارد.
این مسجد از 12 قوس از شمال، شرق و جنوب تشکیل شده است و ورودی اصلی آن در قسمت شرقی قرار دارد. جایگاه ویژه اقامه نماز آن دارای طرح های با شکوه و زیبایی است که در نوع خود منحصر به فرد است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی مسجد مطیع اینجا کلیک کنید.
پنج محل آگرا (Panch Mahal Agra)
پنج محل، در پنج طبقه ساخته شده که به ترتیب در هر طبقه مساحت آن کوچکتر شده است و طراحی آن از معبدهای بودایی گرفته شده است طبقه های پنج محل روی ستون احداث شده که از نمای بیرونی دیده می شود، طبقه همکف آن که از نظر مساحت از سایر طبقات وسیع تر است از 84 ستون تشکیل شده است و بعد از آن طبقه اول 56 ستون، طبقات دوم و سوم به ترتیب 20 و 12 ستون تشکیل شده است.
طبقه فوقانی که به عنوان سایبان از آن استفاده می شود دارای 4 ستون می باشد. ستون های بکار رفته در پنج محل دارای نقش و نگار خاصی است که جلوه ویژه ای دارد. در ساخت پنج محل نیز از سنگ های قرمز استفاده شده است
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی پنج محل اینجا کلیک کنید.
آرامگاه اعتماد الدوله (Tomb of I’timād-ud-Daulah)
آرامگاه اعتماد الدوله مربوط به زمان گورکانی می باشدکه بین سال های 1622 میلادی تا 1628 به وسیله ملکه نور جهان ، همسر جهانگیر امپراطور گورکانی، به یاد پدرش قیاس الدین بیگ احداث شد.
ارزش آرامگاه اعتماد الدوله به خاطر این است که در آن زمان بناها با ماسه سنگهای قرمز رنگ ساخته می شد و همچنین نخستین آرامگاهیی است که تمام با سنگ مرمر ساخته شده است. جالب است بدانید که طراحی ساخت آرامگاه اعتماد الدوله آگرا از معماری کاخ عالی قاپوی اصفهان گرفته شده است و به شکل چهار باغ بنا شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی آرامگاه اعتماد الدوله اینجا کلیک کنید.
بلند دروازه (Buland Darwaza Agra)
بلند دروازه بر روی یک دشت مرتفع ساخته شده است و ارتفاع خود آن حدود 40 متر می باشد به همین دلیل این دروازه از دور قابل مشاهده است و عظمت آن قابل ستایش است. بر روی این دروازه می توانید کنده کاری هایی از آیات قرآنی را ببینید. اگر تور هند را به عنوان مقصد مسافرتی خود انتخاب کرده اید بازدید از آگرا و جاذبه های بی نظیر آن مانند همین بلند دروازه را فراموش نکنید .
این دروازه همانند دیگر بناهایی که به دست اکبر ساخته شده است از سنگ ماسه سرخ رنگ درست شده که یکی از مصالح مورد علاقه اکبر بزرگ بوده است. از نمونه بناهای دیگری که با سنگ ماسه قرمز در آن دوران ساخته شده است می توان به پنج محل و قلعه سرخ اشاره کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی بلند دروازه اینجا کلیک کنید.
مسجد نگینا (Nagina Masjid Agra)
مسجد نگینا در قلعه آگرا به دستور شاه جهان بنا شد. این مسجد به نام مسجد جواهر یا مسجد گوهر نیز شناخته میشود. مسجد نگینا یا گوهر از مرمر سفید خالص ساخته شده و مخصوص امپراتور بوده است. مسجد بین سالهای 1631 تا 1640 در شمال غرب مجموعه ماچی بهاوان ساخته شد. این مسجد یک حیاط با پیاده روهای مرمری دارد که با دیوارها از شمال، جنوب و شرق احاطه شده است. نمازخانه مسجد در سمت غرب قرار دارد.
نمازخانه نیز از سنگ مرمر خالص ساخته شده و سقف آن سه گنبد دارد. مسجد سه نمای طاقی با هلال دارد که روی ستونهای حامل سوار شدهاند و ورودی را تشکیل میدهند. طاق وسطی بزرگتر است و 9 هلال دارد، دو طاق دیگر کوچکتر هستند و هفت هلال دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی مسجد نگینا اینجا کلیک کنید.
شهر فاتح پور سیکری (City of Fatehpour Sikri Agra)
شهر فاتح پور سیکری زمانی پایتخت شکوفای امپراتور مغولی به نام اکبر بوده است. این شهر در سال ۱۵۸۵ به دلیل نزدیکی آن به منطقه راجاپوتانا (Rajputana) و کمیابی آب در آن، متروکه شد. پایتخت دوباره به آگرا انتقال یافت و شهر مانند یک شهر روح زده در طول دوران قدیم به حال خود رها شد.
نام فاتح پور سیکری در بسیاری از موارد، فتحآباد ذکر شده است و از کلمه فتح به معنای پیروزی ریشه گرفته است. هدف از ساخت این شهر این بود که اکبر قصد داشت تا از صوفی بزرگی به نام شیخ سلیم چیشتی (Sheikh Salim Chishti) تقدیر کند و به همین دلیل نیز تمامی مجموعه بناهای این شهر به دور مقبره این فرد ساخته شدهاند. امروزه این شهر بهعنوان یکی از بهترین نمونههای حفظ شده از معماری دوران مغول در هند شناخته میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی شهر فاتح پور سیکری اینجا کلیک کنید.
کاخ جودا بای (Juda Bai Agra Palace)
کاخ جودا بای در کشور هندوستان به نام کاخ مریم الزمانی نیز مشهور است و یکی از بناهای تاریخی است که در شهر فاتح پور سیکری آگرا قرار دارد و در زمان های گذشته مکانی برای اقامت ملکه مغولها به نام جودا بای بوده است. این بنا حرم امپراتور در گذشته تحت حرم امپراطور نیز بوده است و محل زندگی همسران دیگر بوده است.
کاخ جودا بای به شکل جالب و شگفت انگیز طراحی شده است که معماری آن ترکیبی از سبک راجا پوتانا (Rajputana) هندی و سبک معماری اسلامی مغولها می باشد. دلیل این امر این است که جدابای از نسل راجپوتهای هندی (Rajput) و قبیله آمر (Amer) در جای پور بوده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی کاخ جودا بای اینجا کلیک کنید.
آرامگاه اکبر (Tomb of Akbar Agra)
آرامگاه اکبر به منظور گرامی داشت امپراطور بزرگ مغول به نام اکبر احداث شد. ساخت آن آرامگاه در سال 1613میلاد آغاز شد و در نهایت در سال 1605 به پایان رسید. مساحت آرامگاه اکبر نزدیک به 119 جریب (15.000 هکتار) می باشد که به منطقه سیکاندرا هندوستان می ر سد. عملیت ساخت اولیه این آرامگاه طبق یک سنت تاتاری به وسیله خود اکبر در سال 1600 میلادی شروع شد .
این بنا در اطراف شهر بوده و مسافت آن مقبره میریام (همسر اکبر) نزدیک به یک کیلومتر می باشد. دروازه جنوبی آرامگاه شباهت زیادی به تاج محل داردو یک دیواری به طول 105مترمربع متر مقبره را در اختیار گرفته است. مقبره ساختگی در میان پاویلیون مرمری درون یک هرم چهارضلعی واقع شده، حال آنکه مقبرهی حقیقی در زیر زمین قرار دارد. این آرامگاه از اماکن جذاب توریستی به شمار میرود و مردم عموماً مشتاق دیدن مقبره هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی آرامگاه اکبر اینجا کلیک کنید.
برج هشت ضلعی (Agra octagonal tower)
برج هشت ضلعی از بناهای تاریخی آگرا است که به نام برج مثمّن نیز در کشور هند مشهور است و نزدیک به سالن خصوصی شاه جهان ساخته شده است. این برج را شاه برای همسر خود ممتاز محل بنا کرد که فعالیت احداث آن سال 1631 میلادی شروع شد و تا سال 1640 به طول انجامید.برج هشت ضلعی به شکلی طراحی شده که زنان می توانند از قسمت بالا و پشت نرده های ظریف و حکاکی شده مرمین مناظر بیرون را مشاهده کنند. چشمهای در بیرون آن قرار دارد و ایوان بزرگی آن را احاطه کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی برج هشت ضلعی اینجا کلیک کنید.
باغ مهتاب (Mehtab Bagh Agra)
باغ مهتاب در قسمت شمالی تاج محل که یکی از معرفو ترین جاذبه های گردشگری هند است قرار دارد، طراحی این باغ به شکل مربعی است که هر ضلع آن از 300 متر تشکیل شده است. سالهایی که باران زیادی می بارد بخش هایی از باغ مهتاب دچار سیل می شود و آخرین باغ در بین 11 باغی است که توسط مغولان ساخته شده است که به دست امپراطور مغول، بابور، بنا شده است و نقش بسیاری مهمی در مجموعه تاج دارد. گفته میشود که باغ توسط دیواری مرکب از آجر، گچ و آهک که با ماسهسنگ قرمز پوشیده شده بود، احاطه میشده و گنبدهای هشت ضلعی در گوشههای آن وجود داشته است. معبد دالیت در نزدیکی ورودی همین باغ قرار دارد. در نامهای از طرف «اورنگزیب» به شاه جهان در سال 1652 میلادی از این باغ یاد شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی باغ مهتاب اینجا کلیک کنید.
مقبره شیخ سلیم چیشتی (Sheikh Salim Agra)
مقبره شیخ سلیم چیشتی در شهر فاتح پور سیکری واقع شده است که قسمتی از شهر آگرا است و از یکی از ساختمان های مهم مجموعه کاخ ها می باشد. این قلعه در بین سالهای 1580 الی 1581 میلادی بنا شده است. در ساخت مقبره شیخ سلیم چیشتی از سنگ مرمر حکاکی شده استفاده شده است و یکی از بهترین نمونههای کنده کاری هنرمندانه سنگ در دوران قرون وسطی هند است.
معماری این قلعه به سبک هندی و مغولی طراحی شده است. این بنا از همه جهات با سنگهای مرمری که پر از کنده کاریهای پیچیده هستند و جلیس (Jaalis) نامیده میشوند، پوشیده شده است.
این مقبره متعلق به یک صوفی به نام سلیم چیشتی است که در کوهپایههای نزدیک شهر زندگی میکرده است. در طول دورانی که این شهر پر از سکنه بوده است، این مکان بهعنوان یکی از مراکز اصلی جریان صوفی گری در هندوستان مطرح بوده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی مقبره شیخ سلیم چیشتی اینجا کلیک کنید.
اگر قصد سفر به هند را دارید میتوانید به آژانس راه و رسم سفر مراجعه کنید. آژانس مسافرتی راه و رسم سفر آماده ارائه بهترین خدمات مسافرتی با نازل ترین قیمت برای شما عزیزان می باشد. شما می توانید با انتخاب تور آگرا یک سفر به یاد ماندنی برای خود رقم بزنید.