معاهده شنگن یک قرارداد است که در سال ۱۹۸۵ بین چند کشور امضا شد؛ با این معاهده، ورود ساکنین کشورهای اروپایی، بدون ویزا به این کشورها آزاد شد تا مشکلات رفت و آمد بین مرزی برای آنها کم شود. بنابراین ویزای شنگن برای کسانی است که ساکن یا اتباع کشورهای محدوده شینگن نیستند و میخواهند به این محدوده وارد شوند. ۲۶ کشور عضو معاهده شینگن هستند: آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، پرتغال، هلند، بلژیک، لوکزامبورگ، سوئد، نروژ، فنلاند، دانمارک، لیتوانی، لتونی، لهستان، مجارستان، اتریش، استونی، اسلواکی، اسلوانی، چک، ایسلند، مالت، یونان و سوئیس. ساکنین و اتباع کشورهای قاره آمریکا، (غیر از چند کشور معدود مثل کلمبیا، پرو، بولیوی و…) و ساکنین و اتباع قاره استرالیا و کشورهای ژاپن، کره جنوبی و مالزی نیازی به اخذ ویزای شینگن ندارند و میتوانند به مدت حداکثر ۹۰ روز به این کشورها وارد و یا خارج شوند. با راهاندازی سیستم وی آی اس در یازدهم مهر ماه ۱۳۹۱ قوانین گرفتن ویزا و ورود به شینگن یکپارچهتر شد. VISسامانه اطلاعات ویزای کشورهای عضو شینگن است؛ اطلاعات جامع ویزاها در این سیستم ثبت میشود و در مرزهای ورودی شینگن در اختیار مقامات مرزی قرار میگیرد.
بسیاری از ایرانیان رویای سفر به اروپا را در سر دارند. برای سفر به کشورهای اروپایی اخذ ویزای شینگن الزامی است. برای گرفتن ویزای اتحادیه اروپا بهتر است از طریق محدوده شینگن اقدام کنید. میتوانید با ویزای شینگن اروپا به تمامی کشورهای عضو پیمان اروپا سفر نمایید. در صورتی که ویزای شینگن داشته باشید بقیه کشورهای اتحادیه اروپا نظیر سوئیس به راحتی به شما ویزا خواهند داد.
چهار نوع ویزای شنگن صادر میشود که اکثر ویزای مورد درخواست ایرانیها، ویزای شینگن توریستی و نوع C آن است. ویزای شینگن نوع A ویزای ترانزیت است؛ یعنی مسافر نمیتواند از فرودگاه خارج شود، فقط میتواند در یکی از فرودگاههای شینگن پرواز خود را عوض کند و به کشوری در خارج از شینگن برود. درصورتی که برای سفر به یک کشور، احتیاج به عبور از یک کشور عضو شینگن را داشته باشید، باید برای گرفتن ویزای شینگن نوع A اقدام کنید. ویزای شینگن نوع B ویزای عبور است؛ یعنی مسافر میتواند از فرودگاه خارج شود و از شینگن به عنوان منطقه عبوری استفاده کند تا از طریق زمینی خود را به کشوری در خارج از محدوده شینگن برساند. ویزای شینگن نوع D هم ویزای بلندمدت است که معمولا تاجران و بازرگانان از آن استفاده میکنند تا بتوانند در طول سال چندین بار به شینگن وارد و از آن خارج شوند.بسته به هدف و ماهیت سفر، نوع ویزای شینگن متقاضی تعیین میگردد. نوع این ویزا از طرفی مدت اعتبار این ویزا را تعیین خواهد کرد. بنابراین انواع ویزای شینگن تعیین کننده نحوه و شرایط ورود شما به یک یا چند کشور حوزه شینگن خواهد بود.
این ویزا به ۳ دسته کلی تقسیم بندی میشوند:
ویزای اتحادیه شنگن در واقع همان ویزای گردشگری اروپا است. دارنده این ویزا اجازه دارد هر ۶ ماه یکبار به مدت حداکثر ۹۰ روز به کشورهای عضو اتحادیه شینگن سفر کرده و در آن اقامت داشته باشد.
بر اساس هدف متقاضی از سفر به هر یک از کشورهای عضو پیمان، ویزای اتحادیه شینگن به ۳ دسته ویزای A, B, C تقسیم میشوند که طبعا یکی از آنها به متقاضی تعلق میگیرد.
ویزای نوع A نوعی ویزای ترانزیت فرودگاهی است که تنها به فرد اجازه میدهد تا در یکی از فرودگاههای حوزه شینگن پرواز خود را تعویض و به کشوری خارج از حوزه شینگن سفر کنید. این ویزا تنها برای استفاده از فرودگاههای محدوده شینگن معتبر است و فرد اجازه خروج از فرودگاه را نخواهد داشت.
ویزای نوع B نیز نوعی ویزای ترانزیتی است که الصاق آن به پاسپورت، به فرد اجازه خواهد داد تا ظرف حداکثر ۵ روز از خاک کشوری در منطقه شینگن عبور کنید.
ویزای نوع C در واقع ویزای کوتاه مدت برای سفر به حوزه شینگن است و فرد مجاز است در طول زمانی که هنگام دریافت این نوع ویزا مشخص میشود، در کشورهای عضو اتحادیه شینگن اقامت داشته باشد.
ویزای نوع C خود بسته به اهداف سفر و شرایط متقاضی به ۳ دسته تقسیم بندی میشوند:
_ ویزای سینگل شینگن یا ویزای یک بار ورود
_ ویزای دوبار ورود شینگن
_ ویزای مولتیپل شینگن یا ویزای چند بار ورود
گرفتن ویزای شینگن مثل هر ویزای دیگری شرایط خاصی را می طلبد. هر آدمی اجازه دارد برای ویزای شینگن درخواست بدهد، به شرطی که بتواند تمام مدارک مورد نیاز را به ترتیب ارائه کند و برای نگهداری از خود در طول اقامت اش در منطقه ی شینگن استطاعت مالی داشته باشد.
7-شرایط اخذ ویزای شینگن
شرایط اخذ ویزای شینگن در واقع بدان معنی است که آیا متقاضی شرایط و معیارهای لازم برای درخواست این ویزا را دارا است یا خیر. سفارت خانه هر کشور اروپایی شرایط خاص خود را برای صدور ویزا دارد اما در بسیاری از موارد شرایط اخذ ویزا در کشورهای این منطقه مشابه است. مهمترین مواردی از شرایط متقاضی برای اخد ویزای شینگن چک میشود عبارتند از:
البته این بررسیها طبعا با هدف افزایش شانس متقاضی برای ویزا شدن صورت میگیرد و در بسیاری موارد اساسا منعی برای درخواست ویزا شینگن وجود ندارد. برای مثال متقاضی مجردی که کمتر از ۳۰ سال سن دارد و تا کنون به هیچ کشور اروپایی سفر نکرده است و از سوی دیگر مدارک مالی چندان قانع کنندهای نیز ارائه ندادهاست، اگرچه مشکلی برای درخواست این ویزا ندارد اما شانس ویزا شدن این درخواست بسیار پایین است. بنابراین بررسی شرایط برای بالا بردن درصد موفقیت است.
مدارک مورد نیاز شاید مهمترین بخش برای درخواست این ویزا باشد، زیرا پیش از مصاحبه این مدارک شماست که معرف شما خواهد بود. به بیان دیگر همین مدارک ارائه شده توسط متقاضی سرنوشت ویزا شدن و یا ریجکت درخواست وی را تعیین میکند.
در پی مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزای شینگن را با هم مرور میکنیم:
_ برای دانشجویان: گواهی اشتغال به تحصیل، کارت دانشجویی
_ برای اعضای هیئت علمی دانشگاه ها: اصل حکم استخدامی و فیش حقوقی دو ماه آخر به همراه گواهی اشتغال به کار
_ برای دانش آموزان: گواهی اشتغال به تحصیل ( برای دانش آموزانی که در سال تحصیلی سفر میکنند نامه مرخصی با تایید مدیر مدرسه الزامی میباشد.
_ برای صاحبان شرکت های خصوصی ( مدیر عامل، ریس هیئت مدیره، نائب رئیس هیئت مدیره، عضو هیئت مدیره و ...): اصل روزنامه رسمی تاسیس شرکت و اصل روزنامه آخرین تغییرات شرکت
_ برای کارمندان شرکتهای خصوصی: ( گواهی اشتغال به کار خطاب به سفارت با ذکر سمت، سابقه کار، مشخصات فردی (نام و نام خانوادگی کامل، شماره پاسپورت) تاریخ شروع کار، میزان حقوق، تاریخ شروع و اتمام مرخصی + لیست بیمه از اداره تامین اجتماعی ( ارائه سابقه بیمه 1 سال قبل از سفر همراه با مهر سازمان تامین اجتماعی الزامیست ) + فیش حقوقی دوماه آخر
_ برای کارمندان بخش دولتی: آخرین حکم کارگزینی + فیش حقوقی دو ماه آخر به همراه مهر + گواهی اشتغال به کار
_ برای بازنشستگان: آخرین حکم بازنشستگی + فیش حقوقی دو ماه آخر
_ برای کسبه: اصل جواز / اصل کارت بازرگانی
_ برای پزشکان: اصل پروانه مطب + اصل کارت نظام پزشکی، پروانه دائم پزشکی
_برای مهندسان: اصل پروانه مهندسی + اصل کارت نظام مهندسی ( در صورت اشتغال در شرکت، مدارک مربوط به کارمندان بخش خصوصی می بایست ارائه گردد)
_برای ساختمان سازان: اصل گواهی ساختمان / اصل قراردادهای کاری / اصل پایان کار ساختمان.
_برای وکلا: اصل پروانه وکالت + اصل کارت وکالت
۸۵ یورو جهت انجام انگشت نگاری در سفارت ( کارمزد سفارت ایتالیا از 85 یورو تا 125 یورو متغیر است)
تمام مدارک باید به زبان مورد درخواست سفارت ترجمه شوند و در روز انگشت نگاری توسط متقاضی به سفارت تحویل داده شوند. قطع عکسها بستگی به درخواست سفارت دارد. بجز سفارت ایتالیا (3.5 در 4.0 ) قطع عکسها از همه ی سفارتها 3.5 در 4.5 سانتی متر باشد. عکس ها باید رنگی و زمینه سفید باشند. پاسپورت متقاضی نباید کمتر از 7 ماه اعتبار داشته باشد و ارائه پاسپورتهای قبلی نیز الزامی است. حداقل پوشش بیمه مسافرتی برای ویزای شینگن 50 هزار یورو است.
* برای مشاوره در ارتباط با تکمیل مدارک جهت اخذ ویزای شینگن با کارشناسان مربوطه در آژانس راه و رسم سفر تماس حاصل فرمایید.
9-مراحل درخواست ویزای شینگن
مهمترین موضوع در مراحل درخواست ویزای شینگن، وقت سفارت است. بنابراین توصیه ما به متقاضیان محترم ویزای شینگن این است که پیش از پر کردن فرمهای مربوطه و تکمیل مدارک برای تعیین وقت سفارت اقدام نمایند. مراحل درخواست این ویزا به شرح زیر است:
14-مدت زمان بررسی و تایید ویزای شینگن
مدت زمان بررسی و تایید ویزای شینگن به دو بخش تقسیم بندی می شود. بخش نخست مدت زمان بررسی مدارک پیش از ارسال به سفارت مربوطه و بخش دوم مدت زمان بررسی مدارک در سفارت مد نظر است.
1- بطور میانگین مدت زمان بررسی مدارک مورد نیاز برای ویزای شینگن و برطرف کردن نواقص و کاستیهای احتمالی در مجموعه راه و رسم سفر حدود ۲ هفته زمان خواهد برد.
2- مدت زمان بررسی و تایید ویزای شینگن در سفارت نیز حدودا ۳ هفته به طول خواهد انجامید.
به بیان دیگر از زمان ارسال مدارک ترجمه شده و نهایی به سفارت انجام انگشت نگاری توسط متقاضی، حدود ۳ هفته زمان بررسی و تایید طول میکشد.
15-دلایل رد شدن ویزای شینگن
رد شدن ویزا آن هم در آستانه تعطیلات و سفر شاید بدترین خبر ممکن برای هر کسی باشد. رد شدن یا ریجکت ویزای شینگن دلایل متعددی میتواند داشته باشد که برای هر پرونده متفاوت خواهد بود اما بدترین اتفاقی که بعد از ریجکت میافتد این است که متقاضی دست کم برای مدت ۶ ماه نمیتواند از هیچ سفارت اروپایی دیگری برای دریافت ویزای شینگن اقدام نماید.
نکته مهم در این بین این است که هیچ فرد حقیقی و حقوقی نمیتواند ویزا شدن درخواست شینگن را تضمین کند! تنها کاری که میتوان انجام داد اعتماد به موسسات معتبر و با سابقه در این رابطه است تا با دقت و حساسیت بالا و با تکیه بر دانش به روز و تجربیات موجود، شانس صدور ویزا را به حداکثر برسانند.
وب سایت رسمی شینگن مهمترین دلایل رد شدن این ویزا را به شرح زیر عنوان کرده است:
* برای مشاوره و اخذ ویزای شینگن با کارشناسان مربوطه در آژانس راه و رسم سفر تماس حاصل فرمایید.
دانلود